15 Ekim 2017 Pazar

Stor Perdelerin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Stor Perdelerin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Günümüzde gelişen teknoloji ile birçok perde sistem ve modelleri bulunmaktadır. Yapısal olarak tül, kumaş ve mekanik perdeler kullanılacak olan mekân ve kullanım amaçlarına göre tercih edilmektedir. Mekanik perdeler zebra, stor ve jaluzi gibi perde modellerini bünyesinde bulunduran perdelerdir.
Perde seçimleri yapılırken öncelikle kullanım alanı ve amacı göz önünde bulundurulmalı ve bu doğrultuda tül, kumaş veya mekanik perde seçimi yapılmalıdır. Aksi takdirde hem kullanım hem de görsel uyum konusunda istenmeyen durumlar yaşanabilmektedir.
Mekanik perde grubunda yer alan stor perde modelleri bir çalışma mekanizmasına sahip olmaktadır. Bu mekanizma yukarı ve aşağı yönlerde çalışarak perdenin açılıp kapanma işlemi sağlamaktadır. Bu perde modelleri çeşitli renk, desen ve tarlara sahip olduğunda geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan stor perde modelleri dekorasyon çalışmalarının bir parçası haline gelmiştir.
1. Özellikleri
Genelde güneşlik niteliği ile yaygın olarak kullanılan dikey perde modelleridir. Pamuk, keten ve polyester gibi çeşitli kumaş seçenekleri bulunmaktadır. Tek başına kullanılabileceği gibi tül perdelerin altında da kullanım imkânı sağlamaktadır. Geniş bir ürün yelpazesine sahip olması ile beraber genelde alt kısmında saçaklar ile tasarlanmış modellerdi. Ayrıca bu saçaklar çeşitli boncuk veya taşlar ile zenginleştirilmektedir. Dekorasyon çalışmalarına çok büyük katkı sağlamakta ve mekânda istenilen tarzın oluşturulmasında fazlasıyla etkili olmaktadır.
Bu perde modellerinin dezavantaj sayılabilecek en büyük özelliği ise yukarı çekildiğinde odanın dışarıdan tamamen gözükmesi, aşağıya indirildiğinde ise ışığı tamamen kesmesi olmaktadır. Bu bağlamda stor perde kullanımları genelde tül perde modelleri ile kombin halinde tercih edilmektedir. Böylece yukarı çekildiği zaman tül perde işlevi sayesinde oda dışarıdan gözükmeyecek, kapatıldığında ise karanlık bir ortam oluşması engellenmiş olacaktır.
2. Kullanım Alanları
Çeşitli desen, motif, renk ve modellere sahip olması nedeniyle dekorasyon çalışmalarında oldukça sık tercih edilen modellerdir. Fonksiyonel özelliklerinden çok dekoratif görsellikleri ile ön plana çıkan bu modeller oldukça şık ve modern ortamlar yaratma olanağı sağlamaktadır. Genelde kir ve toz tutma riski taşımadıkları için her mekânda kullanım imkânı sunmaktadır. Bu nedenle evlerin salon, yatak odası, mutfak gibi çeşitli bölümlerinde kullanıldıkları gibi ofis veya iş yerlerinde de kullanıma uygun olmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder